Maaien van waterplanten Weerwater en Noorderplassen te Almere

Opdrachtgever: Gemeente Almere

Sinds 2016 maaien wij de waterplanten in het Weerwater en de Noorderplassen te Almere. Daarvoor gebruiken wij de Conver maai-verzamelboot, genaamd “Sirenia”. Met een laadcapaciteit van 20 m3 is deze boot de grootste uit de serie maai-verzamelboten. Deze maaiboot is geschikt voor het verwijderen van zowel drijvende als gewortelde vegetatie. Uiteraard kan de machine ook ingezet worden om drijfvuil in kleine meren, kanalen en andere waterlopen op te ruimen.

Met slechts 40 cm diepgang en met behulp van een hydraulisch aangedreven en in hoogte verstelbare U-vormige maai-installatie komt deze maai-verzamelboot waar wij maar willen. De gemaaide vegetatie wordt vanuit het water aan dek getransporteerd door middel van een waterdoorlatende transportband. Aan het dek bevindt zich een tweede opslag transportband. De draaisnelheid van deze transportbanden is, vanuit de cabine naadloos af te stemmen op de hoeveelheid maaisel en vaarsnelheid van het schip. De “Sirenia” is uitgerust met een XS30, GPS navigatie systeem van Topcon. Hiermee kunnen de werkzaamheden digitaal, via het 31 cm grote multi-touch beeldscherm, met een nauwkeurigheid van 5 cm uitgevoerd worden. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden worden oa. zaken als oppervlakte, werkuren, perceelsgrote vastgelegd en kunnen in rapport vorm gepresenteerd worden.

Het lossen van de machine geschiedt via de voorzijde. Hiervoor wordt de maai-bek omhoog gezet en draaien beide transport banden andersom dan tijdens het maaien en verzamelen. De maai-bek staat dan omhoog zodat er een los hoogte ontstaat van maximaal 2,50 m. Dit maakt lossen op hoge oevers tot 2,50 m mogelijk. Er kan ook gelost worden in een container-bak die op de oever staat of een beun-schip wat in de buurt van de “Sirenia” vaart.

In het eerste jaar hebben wij op verzoek van de gemeente Almere het maaisel laten drogen op de kade (zie foto’s) zodat door derden dit maaisel verder bewerkt kon worden om dit gedroogde maaisel te gebruiken bij de fabricage van papier.